HOME | RADIO URHO | BÄNDI | KEIKAT JA UUTISET | IN ENGLISH

AIKAHYPPY, UUSI KOKOELMALEVY 2017

Urhon uusin kokoelma Aikahyppy on läpileikkaus bändin tuotannosta sen 20-vuotiselta yhteiseltä taipaleelta. Enemmistö levyn kappaleista on aiemmin julkaisemattomia, mutta mukana on myös muutama uudelleen masteroitu Urho-klassikko. Uusi levy on ollut saatavilla 20.4.2017 alkaen. On aika esitellä kokoelmat hienot kappaleet.

1 JUHLAT. Levyn aloitusbiisi on myös bändin ensimmäisen levyn aloitusbiisi. Juhlat on aloittanut monta keikkaa ja se on kulkenut bändin repertuaarissa mukana bändin alusta alkaen. Alun perin Tomin kompin ja Markun kitarariffin ympärille kehkeytynyt biisi kestää vain reilut 2 minuuttia, mutta jokainen hetki on täyttä asiaa. Satun akustinen viulukin rokkaa vetävästi. Vielä 20 vuoden jälkeen biisi saa näin ollen kunniapaikan kokoelmalevyn käynnistäjänä. Äänitys on tehty alkuvuodesta 1999.

2 MIELISIELUT. Ensimmäisen levyn yksi onnistuneimmista helmistä on Mielisielut, joka on myös soinut useilla keikoilla läpi bändin historian. Alkuperäinen äänitys on loppusyksyltä 1998 ja se soi uudelleen masteroituna entistä kirkkaammin. Äänitystä tehdessämme meillä oli käytössämme huippuluokan mikrofonit sekä harvinaisempi puuvirveli, joka sopi biisin tunnelmaan oivallisesti. Mielisielut on yksi pidetyimmistä kappaleista bändin alkuajoilta. Ensimmäiset versiot biisistä on äänitetty Markun, Satun ja Tomin kesken jo ennen Urhon syntymää vuonna 1995.

3 EILINEN. Eilinen on bändin oma äänitys vuodelta 2004. Kappale on myös soitettu livenä säännöllisesti ja on kaikille soittajille mukavan monipuolinen ralli. Biisin tarinassa on juhlinnan jälkeistä aamutunnelmaa ja vilahtaapa tekstissä viittaus tunnetun kanadalaisen progetrion Cygnus X-1 biisiin. Tämä on kokoelmalevyn ainoa kappale, jossa soi Pasin nauhaton Rickenbacker-basso. Markun kitarastemmoissa on ytyä. Yksi yhtyeen lemppareista.

4 MUSTAVALKOINEN. Tässä on menevä rokkibiisi, jossa Satu venyttää laulusuorituksensa upeisiin mittoihin. Markku hoitaa mainion kitaraosuutensa lisäksi myös biisin bassolinjan Pasin keskittyessä urkujen tilutteluun. Tämä lienee bändin kansainvälisesti tunnetuin biisi, kun se sai aikoinaan yllättävää suosiota ja soittoaikaa Turkin Gümbetissa Satun lomareissun yhteydessä. Bändillä oli täysi työ houkutella solistinsa takaisin kotimaan kamaralle yllättävän fanituksen keskeltä. Äänitys on tehty joulukuussa 2003.

5 HUMANOIDIT. Teimme paljon omia äänityksiä vuonna 2004 ja myös Humanoidit taltioitiin tuolloin omin voimin. Tämä on alun perin Tomin kompin pohjalta syntynyt kappale, joka toimii perustriolla ja jossa on erityisen hauska yhteissoolo-osuus. Toimii keikoilla aina, kun on tarve nostattaa tunnelmaa. J-J Nippalan miksaus nosti kappaleen uudelle tasolle ja biisi löysi aiheellisesti tiensä tälle kokoelmalle.

6 AIKAMATKA. Pieni akustinen välike, jonka Markku taltioi vuonna 2004. Bändiltä löytyy paljon myös akustista tuotantoa, joten oli mukava ottaa levylle mukaan myös pienimuotoisempaa akustista soittoa.

7 PALKKA. Palkka on yksi bändin vanhimmista biiseistä ja se on käynyt läpi useita muodonmuutoksia ennen kuin päätyi äänitettäväksi Urhon omassa studiossa vuonna 2007. Alun perin laulupainotteinen biisi kehkeytyi aikaa myöten varsin soitannolliseksi, joten biisin tässä versiossa on useampia yhteissoitto- ja soolo-osuuksia. Kappaletta on soitettu keikoilla harvemmin, mutta kokoelmalevyn ilmestyessä biisi on vakiinnuttanut osansa bändin setissä.

8 IKUINEN TYÖ. Ensimmäisen levyn satoa edustaa myös Ikuinen työ. Tämäkin biisi on ollut bändin keikoilla vakionumerona läpi vuosien usein pienellä vapaammalla kosketinsoololla alustettuna. Biisi äänitettiin aikoinaan samoissa sessioissa kuin Mielisielut vuonna 1998, joten soundeissa ei ole valittamisen varaa. Tyylilajissaan aivan omannäköisensä kappale Urhon laajassa valikoimassa.

9 MIELIKUVITUSTA. Kappaleen nimen voi lausua ja tavuttaa eri tavoin. Biisin sanoista voi ehkä päätellä, miten. Yksi bändin rajuimmista revityksistä, joka taltioitui samoissa sessioissa kuin Palkka vuonna 2007. Markku ei ainoastaan ilotulittele kitaransa kanssa, vaan antoi myös huulilleen kyytiä hurjilla särkijän läpi ajetuilla huuliharppuosuuksillaan äänitystä tehdessä. Tomin komppi on ollut tämänkin kappaleen lähtökohtana. Keikoilla todellinen hengen ja meiningin nostattaja. Cuacomekiki -lausahduksen tarkoitusta voi lähteä etsimään vaikkapa Daltonin veljeksiltä.

10 SYKSYN TULLEN. Lämminhenkinen laulu, joka taltioitiin bändin “Kotiin”-levyn äänityksissä vuonna 2009. Satun tulkitsema biisi vie kuulijan syksyisen yön mökkitietunnelmiin. Yksi bändin pidetyimmistä lauluista. Biisin synty oli kuitenkin varsin erikoinen. Biisin pohjakuvio nimittäin sai alkunsa Pasin soittaessa bassoa Moogerfooger-pedaalinsa vahvasti efektoimana, soundilla, joka muistutti jonkinlaista kurlausta tai sammakkokuoroa. Miten biisistä sitten kehittyi ilmeinen hitti, on ollut jonkinasteinen ihmettelyn aihe bändille itselleenkin.


Copyright © Urho 2003-2017